Zupa marchewkowa

O matko! Jak dawno nie miałam nawet odrobiny czasu i siły, żeby zabrać się za pisanie.. a przez te kilka miesięcy tyle wydarzyło się i zmieniło.. Jednak z tego wszystkiego co się działo, najważniejszym wydarzeniem jest to, że za trochę ponad 2 miesiące wychodzę za mąż! 🙂 Od.. hmm.. grudnia przygotowania do ślubu trwają! Bieganie po sklepach w poszukiwaniu sukienki, walka z restauracjami, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik, jak już przyjdzie co do czego. No i tak mijają z prędkością światła kolejne szalone dni. Tak czy siak… Czekamy na czerwiec! 🙂

Zupa marchewkowa

Przez Marzec 21, 2017

  • Czas przygotowania : 1h 30 min

Składniki

Instrukcje

Wszystkie warzywa obrać. Połowę marchewek pokroić w talarki, pozostałą część zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tak samo należy zetrzeć pietruszkę i seler.

Pora przeciąć wzdłuż na pół i posiekać. Cebulę dymkę również posiekać wraz z szczypiorem.

Ziemniaki pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić starte warzywa oraz posiekanego pora, dusić wszystko przez kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Następnie dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, boczek wędzony, resztę warzyw i wszystko zalać ciepłym bulionem (lub gorącą wodą).

Wszystko gotować pod przykryciem przez ok. 60- 70 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania dorzucić gałązki tymianku i doprawić zupę solą i pieprzem.

Smacznego!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *