Zupa krem paprykowo- pomidorowy

W ostatni weekend pojechaliśmy nad morze! Nie pamiętam już kiedy ostatni raz tam byłam, ale jedno jest pewne brakowało mi tego powietrza, piasku na plaży, samego morza i nawet nie przeszkadzało mi to, że woda była zimna, że tłumy na plaży, molo itd. Niestety jedno z czego jestem bardziej zawiedziona niż to, że coś mi się nie podobało, to brak opalenizny! Akurat w ten weekend pogoda było trochę gorsza i nie sprzyjała leżeniu na plaży i opalaniu się! Chociaż i tutaj czekało Nas miłe zaskoczenie, chmury, akurat przed zachodem słońca przewiało i mamy piękne zdjęcia! Z tej okazji lekki i myślę, że letni krem paprykowo- pomidorowy!

krem_paprykowy_1

krem_paprykowy_2

 

Zupa krem paprykowo- pomidorowy

Przez Lipiec 29, 2015

  • Czas przygotowania : 1h 30 min

Instrukcje

Paprykę umyć i osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

Piec w piekarniku na funkcji grill przez 30 minut lub przypiec na płomieniu, aż skórka będzie przypalona.

Poczekaj, aż papryka ostygnie i obierz ją ze skóry. Pokroić w kostkę.

Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu, dodać bazylię i czosnek, doprawić pieprzem.

Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 30 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę blenderem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zmiksowany krem gotować jeszcze przez 10- 15 minut.

Gotową zupę przetrzeć przez sitko.

Na koniec krem wlać do miseczek i dodać pokruszoną fetę.

Smacznego!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *