Tartaletki z mlecznym kremem

Jak widać weekend upłynął mi na pieczeniu tartaletek, w końcu jak już miałam owoce, to trzeba to wykorzystać! 😉

tartaletki2_900xX

 

Tartaletki z mlecznym kremem

Przez Maj 12, 2014

  • Czas przygotowania : 2h 00 min

Składniki

Instrukcje

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać do masy mąkę i lekko ubite jajko, aż powstanie gładkie ciasto. Chwilę wyrobić. 

Ciasto cienko rozwałkować i wykroić odpowiedniej wielkości kawałki do foremek babeczek. ( ja używam metalowych foremek babeczkowych)

Foremki nasmarować masłem i nałożyć ciasto, docisnąć do ścianek i dna foremki. Nałożyć mały kawałek papieru do pieczenia na ciasto i zasypać grochem lub fasolką, aby nie wyrosło podczas pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 7 minut a następnie zdjąć papier z fasolą lub grochem i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut.

Krem:
Mleko wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondelek. Gotować tak przez kolejne 5 minut. Mleko przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.

W misce utrzeć żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na gładką masę. Stopniowo dodawać gorące mleko do masy, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki.

Masę wlać do rondla i gotować przez kolejne 5- 10 minut cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Masę łyżką nałożyć do tartaletek, na wierzchu poukładać owoce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180*C na 10- 15 minut.

Smacznego! 😉

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *