Tarta z karmelizowanymi nektarynkami

Uwaga uwaga udało mi się zdać teorię na prawie jazdy! Jestem coraz bliżej zrobienia prawka! Potem już tylko zostanie kupić jakiś samochód i skrócenie czasu dojazdu o jakieś 1- 2 h dziennie. Już się nie mogę doczekać. Dzięki temu będę miała w tygodniu więcej czasu na opracowanie przepisów i zacznę regularnie ćwiczyć- chociaż o tym mówię już od zeszłego roku…

tarta_z_owocami_2

tarta_z_owocami_3

 

Tarta z karmelizowanymi nektarynkami

Przez Lipiec 6, 2016

  • Czas przygotowania : 60 minut

Składniki

Instrukcje

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko.

Ciasto ugnieść, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15- 20 minut.

Formę do tart wysmarować masłem, ciasto rozwałkować tak, aby miało grubość koło 4 mm.

Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy i dokładnie docisnąć do brzegów.

Na ciasto położyć folię aluminiową i zasypać grochem (chodzi o to, aby obciążyć ciasto, żeby nie wyrosło).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie odkryć ciasto i piec jeszcze przez 5- 10 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Owoce do ciasta:

Owoce umyć i osuszyć.

Nektarynki pokroić na półksiężyce, czereśnie podzielić na połówki i wyciągnąć pestkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone nektarynki, zasypać je cukrem. Wymieszać.

Wanilię przekroić i dodać jej pestki do nektarynek.

Ponownie wymieszać. Smażyć przez 10- 15 minut.

Na koniec dodać czereśnie i maliny, smażyć jeszcze przez 5- 8 minut.

Do miski dodać masło, zasypać cukrem i mąką. Wszystko rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Na ostudzone ciasto nałożyć karmelizowane owoce, zasypać kruszonką.

Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10- 15 minut, aż kruszonka będzie złota.

Smacznego!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *