Tarta jabłkowa

Tarta bardzo słodka, ale i bardzo dobra jabłkowa z karmelem. 

tarta_900xX

Tarta jabłkowa

Przez Listopad 26, 2013

  • Czas przygotowania : 1h 30 min

Składniki

Instrukcje

Przepis na blaszkę o średnicy 30 cm

Zaczynamy od ciasta. 100 g miękkiego masła  utrzeć z 70 g cukru. Następnie na przemian dodawać jedno lekko ubite jajko i mąkę. Powstałe ciasto wyrabiać przez chwilę i wstawić do lodówki.

Jabłka dokładnie umyć, obrać i pociąć na ósemki ( na ćwiartki a potem jeszcze na pół). Następnie w celu uzyskania karmelu podgrzać na blaszce pozostałe masło i cukier, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy karmel jest już gotowy, odstawić na chwilę, aż lekko stężeje. Na karmelu ułożyć pierwszą warstwę jabłek i posypać cynamonem, potem ułożyć drugą warstwę, układając jabłka tak, aby nie było żadnych luk. Posypać cynamonem.

Tak przygotowane jabłka w blaszce ponownie podgrzać na palniku i przykryć. Karmel zacznie się pienić, a jabłka wypuszczą sok i nabiorą koloru karmelu. Poddusić przez ok. 5 minut.

W międzyczasie kruche ciasto rozwałkować, tak, aby po nałożeniu na blaszkę wystawało. Nałożyć i wystającą cześć ciasta zawinąć do środka. Zrobić małą dziurkę nożem w środku ciasta, aby para wodna mogła się wydostać.

Wsadzić ciasto do piekarnika rozgrzanego na 190*C i piec na najniższej półce przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto, odstawić na chwilę, żeby karmel stężał na tyle, aby się nie przelewał. Zasłonić blaszkę talerzem i przewrócić do góry dnem. Popukać blaszkę, tak, aby wszystko się od niej odkleiło.

Smacznego! 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *