Tarta czekoladowa

Ten tydzień jest pod znakiem słodkiego! 😉

tarta_900xX

Tarta czekoladowa

Przez Kwiecień 24, 2014

  • Czas przygotowania : 3h 00 min

Składniki

Instrukcje

Forma na tarte o średnicy 30 cm

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie na przemian dodać lekko ubite jajko i mąkę. Powstałe ciasto wyrobić i wstawić do lodówki. Wysmarować formę do tarty masłem.

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkować je i nałożyć na formę. Ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wsypać groch lub ryż. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C na 15 minut, następnie zdjąć folię i piec bez niczego kolejne 5 minut. Po upieczeniu ciasto trzeba wystudzić.

Masa czekoladowa:

Śmietankę i miód gotuj, aż będzie ciepłe ( żeby się nie zagotowało). Do miski wsypać posiekaną czekoladę i masło pokrojone na kawałki, zalać gorąca śmietaną z miodem. Mieszać cały czas za pomocą rózgi kuchennej, aż masa będzie gładka i błyszcząca.  

Gotową masę wlać do formy z ciasta i ułożyć na środku maliny. Odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego! 🙂

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *