Tarta cytrynowa

Tarta, którą już kilka razy robiłam, ale nigdy nie wychodziła tak jak miała być i w końcu się udało! 🙂 Dobrałam odpowiednią proporcję składników do mojej formy i wyszło wspaniale!

tarta

Tarta cytrynowa

Przez Październik 24, 2013

  • Czas przygotowania : 60 minut

Składniki

Instrukcje

Składniki są na formę o średnicy 29- 30 cm. 

Zaczynamy od ciasta. Miękkie masło ucieramy z 70 g cukru. Następnie na przemian dodajemy jedno lekko ubite jajko i mąkę. Powstałe ciasto wyrabiamy przez chwilę i wstawiamy do lodówki. Smarujemy formę do tarty masłem. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je i nakładamy na formę. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i na nią wsypujemy groch lub ryż. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 175*C na 15 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy bez niczego kolejne 5 minut. Po upieczeniu ciasto trzeba wystudzić.

W tym czasie przygotowujemy masę cytrynową. Cytryny należy sparzyć i dokładnie umyć. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy z nich sok ( powinno być ok. pół szklanki soku z cytryny). Sok wlewamy do miski z utartą skórką, dodajemy pozostały cukier i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kremówkę. Mieszamy. Radzę spróbować masy czy jest wystarczająco słodka.

Na wystudzone ciasto wylewamy masę cytrynową, aż po sam brzeg ciasta i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175*C na 30 minut. Jeżeli tarta zacznie się z wierzchu przypalać, należy ją przykryć folią aluminiową.

Smacznego! 🙂

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *