Pieczony boczek

Zbliża się długi weekend i z tej okazji planowałam zrobić pierwszego w tym roku grilla! Niestety, pogoda nie dopisuje, jest zimno i pada, więc z niego nici… ale za to już pracuję nad opracowaniem przepisów na marynaty do mięs i warzyw na grill. Nie zapominając o sosach i sałatkach! Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Och ile bym dała za taka kiełbaskę z ogniska… No nic poczekam do czerwca i coś się wymyśli.

boczek_24.04.2016_1

boczek_24.04.2016_2

Pieczony boczek

Przez Kwiecień 26, 2016

  • Czas przygotowania : 60 minut

Składniki

Instrukcje

Boczek umyć i osuszyć. Naciąć z wierzchu.

Czosnek posiekać w plasterki.

Do miski wlać oliwę, dodać czosnek, majeranek, liście laurowe, jałowca, sól morską i pieprz.

W marynacie dobrze obtoczyć boczek i odstawić go do lodówki na min. 1h.

Następnie włożyć boczek do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalać ciepłym bulionem i piec przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Po wyjęciu boczku wyciągnąć go na deskę lub talerz, położyć na nim drugą deskę i obciążyć, aby wyciekł z niego tłuszcz.

Smacznego! 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *