Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami

Dzisiaj będzie krótko, mam nadzieję, bo nie mam zbyt wiele czasu. W końcu Mojemu M. udało się wyciągnąć mnie na squash’a, nawet nie będę wymieniać tych wszystkich mięśni, które mnie po godzinnym meczu bolały i bolą nadal. Podejrzewam, że łatwiej byłoby wypisać to co aktualnie mnie nie boli. Jednak nie żałuję, ruch jest zdrowy, a i sama czuję, że czuję się dużo lepiej po takim wysiłku. Dla każdego, kto się jeszcze zastanawia czy spróbować, polecam taką formę sportu i spędzania czasu. Lepsze to, niż ciągłe siedzenie przed komputerem i objadanie się słodkościami. Chociaż nie zaprzeczę, że z chęcią zjadłabym rogalika świętomarcińskiego…. Już niedługo!

faszerowana_papryka_2

 

 

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami

Przez Październik 8, 2015

  • Czas przygotowania : 1h 30 min

Instrukcje

Papryki umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Kabaczka obrać.

Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wydrążyć z płynnego miąższu z pestkami.

Twardy miąższ pomidorów, ogórki i kabaczka pokroić w kostkę.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko.

Cebulę i kabaczka zeszklić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotową kaszę gryczaną wsypać do miski. Dodać do niej pokrojone pomidory, ogórki, kabaczka i cebulę.

Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną pietruszkę. Wymieszać.

Wydrążone papryki posypać solą i pieprzem, nałożyć do nich farsz z kaszy gryczanej, przykryć odciętą końcówką.

Nafaszerowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobiną oliwy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec 50 minut w 200°C.

Smacznego!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *