Ogórki małosolne

W zasadzie nie wiem kiedy mi weekend minął, już zaczął się nowy tydzień.. Za chwilę będzie połowa sierpnia i już pora wracać do szkół.. I nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, ale lata w tym roku nie było. No jasne, było kilka dni ciepłych- wręcz upalnych, a tak poza tym nic. Wieczny deszcz i chmury. Ciekawa jaka będzie jesień? Jutro czekają mnie kolejne jazdy! Oby tym razem było lepiej, znacznie lepiej. Chociaż jak każdy może się domyślić – nic nie ćwiczyłam, więc z szybką poprawą postawy i jazdy raczej zaczekam ma n-te jazdy, kolejne godziny pełne męczarni w ruchu ulicznym. Zdecydowanie bardziej wolę być pasażerem i czytać w czasie jazdy książki albo oglądać widoki za oknem.

ogorki_malosolne_2

ogorki_malosolne_1

 

 

Ogórki małosolne

Przez Sierpień 8, 2016

  • Czas przygotowania : 30 minut

Składniki

Instrukcje

Na 1 l wody należy dodać 1 czubatą łyżkę soli. Sól rozpuścić w wodzie. Ostudzić.

Ogórki zalać zimną wodą na godzinę. Po tym czasie odcedzić i usunąć resztki kwiatów, listków.

Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha. Na dnie ułożyć liść chrzanu, kilka gałązek i kwiatów kopru, przecięty na pół czosnek, chrzan.

Ogórki ciasno upchnąć w słoiku. Na ogórki nałożyć warstwę kopru, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Przykryć liściem chrzanu.

Zalać napełnione słoiki zalewą.

Pamiętajcie! Nie zalewajcie ogórków gorącą wodą!

Zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce. Po 2- 3 dniach ogórki można chrupać.

Jeśli nie chcecie, aby Wam się ogórki zakisiły wstawcie je do lodówki.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *