Krem z ciecierzycy i pomidorów

Rozgrzewający i sycący krem na jesienną pogodę! 😉

Krem z ciecierzycy i pomidorów2

Ta zupa została jedną z moich ulubionych. Ale od początku, robiąc porządki w szafce z puszkami, makaronami itd. natknęłam się na ciecierzycę, którą kupiłam przy okazji pomysłu na zrobienie domowego humusu…  U Nas w lodówce zawsze się znajdzie pomidory i chili, więc czemu nie połączyć tego?

I tak powstał krem z pomidorów i ciecierzycy, jest bardzo bogaty w smaku, pomimo prostoty i małej ilości składników. Chociaż ostatnio coraz częściej się słyszy, że proste rozwiązania w kuchni są najlepsze!

Krem z ciecierzycy i pomidorów3

Krem z ciecierzycy i pomidorów

Przez Październik 31, 2014

  • Czas przygotowania : 60 minut

Składniki

Instrukcje

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, chili drobno posiekać.

Suchą ciecierzycę namoczyć przez min. 12h lub przy ciecierzycy z puszki odsączyć i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Bulion zagotować, wrzucić do niego ciecierzycę i gotować wszystko przez 15 minut, po tym czasie dodać pomidory i chili, gotować przez kolejne 15 - 20 minut.

Zmiksować wszystko blenderem, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną kminku.

Przelać przez sitko o bardzo drobnych oczkach.

Smacznego! 🙂

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *