Muszę się przyznać, że nie oglądam olimpiady, po pierwsze pewnie dlatego, że nie mamy telewizji (taki szczegół), a po drugie pewnie dlatego, że jakoś tak wyszło. Codziennie pojawiają się wieści o Polakach zdobywających medale, o ich wielkiej pracy i wysiłku włożonych w przygotowania. Sama pewnie zrezygnowałabym jakieś milion razy po drodze, dlatego tym bardziej doceniam poświęcenie…
A tak z innej bajki kończy się wakacyjny ruch, coraz więcej samochodów na drogach, a remonty trwają i trwają. W mieście nie wiadomo już jak przejechać, żeby nie utknąć, a nie ma gdzie uciec przed korkami.
Kasza gryczana z cukinią i papryką

- Czas przygotowania : 60 minut
Składniki
- kasza gryczana - 200 g
- cukinia - 300- 350 g
- czerwona papryka - 1 sztuka
- żółta papryka - 1 sztuka
- szpinak - 80 g
- czerwona cebula - 1 duża
- pęczek szałwii
- czosnek - 2 ząbki
- słodka papryka - 1/2- 1 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- oliwa
Instrukcje
Kaszę ugotować na sypko. Warzywa umyć i wytrzeć.
Cukinię i papryki pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek oraz szałwię drobno posiekać.
Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek - smażyć, aż zeszklą się.
Następnie dorzucić cukinię i paprykę.
Przyprawić słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Warzywa smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dodać szpinak i szałwię.
Wymieszać. Na koniec dosypać kaszę, wszystko smażyć jeszcze przez 5- 10 minut. Doprawić.
Smacznego!
Dodaj komentarz