Jeżynowa panna cotta

Pora skorzystać z ostatnich letnich owoców, zanim się skończą! Już nawet nie mówię o pomidorach i zapasach ketchupu, które miałam zrobić w tym roku. Nie wiem, jak to się dzieje, że wiecznie mi coś innego wypada do zrobienia. Bywa. Oby tylko wraz z końcem lata znikły komary, bo mam już ich serdecznie dość i budzenia się w nocy przez ich bzyczenie koło ucha. Dzisiaj panna cotta w towarzystwie pięknych i słodko pachnących frezji. Zawsze dziwiło mnie to, jak ulubione zapachy np. kwiatów przedkładają się na kupowane przez Nas perfumy. Jeśli spojrzeć na mój dobór perfum to w każdych znajdują się właśnie frezje. Wy też tak macie?

panna_cotta_jerzynowa_1

panna_cotta_jerzynowa_3

Jeżynowa panna cotta

Przez Sierpień 24, 2016

  • Czas przygotowania : 5h 20 min

Składniki

Instrukcje

*Przepis na 12 małych foremek w kształcie serca.

Do garnka wlać śmietankę i mleko, dosypać cukier puder i wymieszać.

Jeżyny opłukać i zmiksować blenderem na gładką masę.

Laskę wanilii przekroić na pół i dodać do mlecznej masy nasiona wanilii oraz jeżyny.

Całość doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać żelatynę. Całość mieszać do czasu, aż żelatyna rozpuści się.

Całość przecedzić przez sitko.

Masę ostudzić,  gdy zacznie gęstnieć należy ją energicznie wymieszać i wlać do przygotowanych foremek.

Rozlaną panna cotte schłodzić przez min. 5 godzin w lodówce.

Smacznego!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *